Αρχίζουμε συντηρητικά, με απλά μέτρα όπως η μείωση βάρους, διαφοροποίηση θέσης ύπνου (π.χ. όχι ύπτια και από την πλευρά της καρδιάς), αποφυγή αλκοόλ και καφέ, ηρεμιστικών και υπνωτικών φαρμάκων. Θεραπεία υποθυρεοειδισμού και τυχόν “κλειστής” μύτης.
Επόμενο βήμα θεραπείας, αν κρίνονται ανεπαρκή τα συντηρητικά, η χρήση ενδοστοματικών συσκευών. Σε ήπιας και μέσης βαρύτητας ΣΑΥ και ροχαλητού, αποτελούν σήμερα θεραπευτική λύση εκλογής ενώ προσφέρουν ευκολία και άνεση στους ασθενείς.
Με τις οδοντιατρικές ενδοστοματικές συσκευές αντιμετώπισης ΣΑΥ και ροχαλητού διατηρούμε ανοιχτό τον αεραγωγό κατά τον ύπνο. Σε ασθενείς που δεν ανέχονται θεραπεία με CPAP, ή βαριάς μορφής CPAP, ο συνδυασμός των συσκευών αυτών κάνει αποτελεσματική τη θεραπεία.
Πως λειτουργούν;
Τοποθετούν και σταθεροποιούν την κάτω γνάθο, τη γλώσσα, τη σταφυλή και τη μαλακή υπερώα έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η δίοδος-ροή του αέρα και ο ασθενής να αναπνέει άνετα και με ασφάλεια στον ύπνο!
Ο ειδικός οδοντίατρος, ανάλογα την κατάσταση του ασθενούς και τη σοβαρότητα του ΣΑΥ, αξιολογεί τα κλινικά-ανατομικά χαρακτηριστικά της στοματικής κοιλότητας και ανάλογα διαλέγει, τροποποιεί και εφαρμόζει εξατομικευμένα την κατάλληλη ενδοστοματική συσκευή στον εκάστοτε ασθενή.
Πλεονεκτήματα
- Άνετες και εύκολες πρακτικές στη χρήση και τοποθέτησή τους
- Συντηρητική, μη επεμβατική και αποτελεσματική θεραπεία
- Έμμεσα λύνονται και τυχόν προβλήματα βρυγμού τη νύχτα (σφίξιμο-τρίξιμο δοντιών) και τελευταίες έρευνες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ βρυγμού και αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Το μικρό τους μέγεθος, η ευκολία μεταφοράς και χρήσης τους τις κάνουν ιδανικές και για ταξιδιώτες.
- Θετική μακρόχρονη ανταπόκριση των ασθενών σε σχέση με άλλες θεραπείες.
Προσοχή στις έτοιμες προκατασκευασμένες συσκευές του εμπορίου!
Δεν είναι εξατομικευμένες, ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟ προώθησης κάτω γνάθου, δεν είναι ανεκτές, δεν μπορούν να ελεγχθούν και να προσαρμοστούν σωστά. Έχουν συχνά παρενέργειες (πχ. μετακίνηση δοντιών, αλλαγή μάσησης κ.α.).
Μόνο ειδικοί οδοντίατροι, μετά από κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο, λήψη αποτυπωμάτων στοματικής-οδοντικής κατάστασης και ειδικών μετρήσεων θα προτείνουν και κατασκευάσουν τις εξατομικευμένες συσκευές για εσάς. Ειδικά πιστοποιημένα εργαστήρια τις κατασκευάζουν και κατόπιν τροποποιείται και προσαρμόζεται εξατομικευμένα μέσα στο στόμα. Δίνονται ειδικές οδηγίες χρήσης, λειτουργίας ελέγχου, καθαρισμού και συντήρησης.
Είναι απαραίτητος ο συχνός και τακτικός έλεγχος από τον θεράποντα οδοντίατρο για την ορθή χρήση της συσκευής και για τυχόν αλλαγές που ίσως χρειαστούν.
Εάν οι λύσεις (Α) και (Β) δεν αποδίδουν, προχωράμε σε άλλη μορφή συντηρητικής αντιμετώπισης με χορήγηση συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (Continuous Positive Airway Pressure – CPAP)
Η συνεχής αυτή θετική πίεση των αεραγωγών χορηγείται διαρρινικώς στον ύπνο μέσω ειδικής συσκευής CPAP που είναι πιο πολύπλοκη και ογκώδης από την απλή ενδοστοματική. Εφαρμόζεται ρινική προσωπίδα στον ασθενή, σε όλη τη διάρκεια του ύπνου, συνδεδεμένη με το ειδικό μηχάνημα-αντλία συμπίεσης που διατηρεί σταθερή την πίεση και ροή του αέρα. Διατηρούμε έτσι ανοικτό το φάρυγγα και η πίεση ρυθμίζεται αναλόγως της κλινικής άπνοιας ή υπόπνοιας. Θεωρείται σήμερα παγκοσμίως η μέθοδος εκλογής και θεραπείας (ΣΑΥ).
Τελευταία θεραπευτική επιλογή είναι η χειρουργική αντιμετώπιση με μικρή ή μεγάλη πλαστική του φάρυγγα, αν καμία προηγούμενη μέθοδος δεν ανταποκρίνεται. Σήμερα προσπαθούμε να την αποφύγουμε.