Copyright ©
All rights reserved – powered by darc.ai
Η λεύκανση δεν είναι καθόλου επώδυνη σαν διαδικασία, καθώς δεν πειράζουμε τα δόντια. Το μοναδικό που μπορεί να είναι λίγο δυσάρεστο στην όλη διαδικασία, είναι η τοποθέτηση ενός στοματοδιαστολέα, ο οποίος απομακρύνει τα χείλη, για περίπου 40 λεπτά. Η λεύκανση δεν “καίει” τα δόντια, καθώς αποτελεί ένα ψυχρό φως λάμπας αλογόνου, αλλά ούτε και τα ούλα, λόγω του ότι πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία τοποθετούμε με πολλή προσοχή ένα ειδικό τζελ προστασίας ούλων στους μαλακούς ιστούς. Στην περίπτωση της λεύκανσης, η φράση “Μπρος στα κάλλη, τι είναι ο πόνος;” δεν ισχύει.
Η διάρκεια της λεύκανσης εξαρτάται 99% από τις συνήθειες που έχει ο ασθενή, ενώ το υπόλοιπο 1% εξαρτάται από τη φύση. Αφού γίνει η θεραπεία της λεύκανσης στο ιατρείο και έχουμε πετύχει το στόχο μας στο χρώμα, πολλοί μπορεί να πουν ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Το γεγονός ότι πετύχαμε το στόχο μας, δε σημαίνει ότι θα διαρκέσει για πάντα. Για μεγαλύτερη αντοχή του αποτελέσματος στο χρόνο, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις παρακάτω οδηγίες: Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας στο ιατρείο, συνεχίζουμε για λίγες ακόμα ημέρες τη λεύκανση με μασελάκια στο σπίτι. Χρησιμοποιούμε λευκαντική οδοντόκρεμα κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα. Αποφεύγουμε, ιδιαιτέρως τις πρώτες ημέρες, το κάπνισμα, τον καφέ και οτιδήποτε περιέχει χρωστικές που μπορεί να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα, και πάνω από όλα ακολουθούμε πιστά και σωστά τις οδηγίες στοματικής υγιεινής. Όσο μεγαλύτερη είναι η πρόληψη, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια θα έχουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η οδοντοστοιχία δε θα γυρίσει ποτέ στο χρώμα που είχαμε πριν τη θεραπεία.
Τόσο η οδοντόβουρτσα χειρός όσο και η ηλεκτρική είναι καλές, αρκεί να γίνεται σωστή χρήση. Θα πρέπει η κεφαλή να μην είναι σκληρή, αλλά να προτιμούμε μια μέτρια προς μαλακή. Οι κινήσεις θα πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένη κλίση και να μη βάζουμε δύναμη κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Η μοναδική διαφορά είναι πως όταν χρησιμοποιούμε οδοντόβουρτσα χειρός, πρέπει να κάνουμε εμείς την παλμική κίνηση που κάνει η ηλεκτρική.
Η επίσκεψη στον οδοντίατρο εξαρτάται από τις εργασίες που έχουν γίνει στον ασθενή. Όταν υπάρχουν εργασίες και θεραπείες που χρειάζονται συχνό έλεγχο από το γιατρό(π.χ. στην περίπτωση της περιοδοντίτιδας ή των εμφυτευμάτων), ο ασθενής είναι ενημερωμένος. Σε κάθε άλλη περίπτωση, μία επίσκεψη για καθαρισμό και έλεγχο μια φορά το εξάμηνο ή το χρόνο είναι αρκετή.
Στην ερώτηση τί είναι καλύτερο, όψεις ρητίνης ή όψεις πορσελάνης, απαντάμε ανάλογα με τα θέλω του ασθενή. Και οι δύο περιπτώσεις ανήκουν στο αισθητικό κομμάτι της οδοντιατρικής. Οι όψεις ρητίνης “χτίζονται” πάνω στο ελάχιστα τροχισμένο δόντι, με ρητίνη. Τους δίνουμε σχήμα και τις γυαλίζουμε στο ίδιο ραντεβού. Το μοναδικό τους μειονεκτήματα είναι πως η ρητίνη με την πάροδο του χρόνου αποχρωματίζεται και θα πρέπει να γίνεται, ανά κάποια χρόνια, ένα γυάλισμα – συντήρηση. Οι όψεις πορσελάνης είναι λεπτές φλούδες πορσελάνης οι οποίες συγκολλούνται στα ελάχιστα τροχισμένα δόντια. Κατασκευάζονται συνήθως στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο ή ρομποτικά, με το cad cam cerec. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο ραντεβού για να ολοκληρωθούν. Στο πρώτο τροχίζουμε ελάχιστα τα δόντια και παίρνουμε το αποτύπωμα (ψηφιακό ή κλασικό) και στο δεύτερο ραντεβού γίνεται η συγκόλληση. Ο ασθενής δε φεύγει ποτέ χωρίς δόντια. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, θα έχει προσωρινές όψεις. Δεν αποχρωματίζονται και δεν χρειάζονται συντήρηση, εκτός από τον ετήσιο καθαρισμό. Το μοναδικό τους μειονέκτημα είναι το κόστος, καθώς είναι πιο ακριβές από τις όψεις ρητίνης.
Η τοποθέτηση γέφυρας προϋποθέτει τροχισμό των δύο πλαϊνών δοντιών από αυτό που λείπει, για να γίνουν τα στηρίγματα της γέφυρας. Τα δύο αυτά δόντια συνήθως είναι υγιή και, υπό άλλες συνθήκες, δε χρειάζονται τρόχισμα. Το μειονέκτημα, λοιπόν, της γέφυρας είναι ότι επεμβαίνουμε σε υγιή δόντια για να τα κάνουμε στηρίγματα. Από την άλλη, στο εμφύτευμα δεν επηρεάζουμε τα πλαϊνά δόντια. Τοποθετούμε το εμφύτευμα στο δόντι που λείπει και πάνω στο εμφύτευμα, τη στεφάνη. Με τα εμφυτεύματα, λοιπόν, δεν τροχίζουμε κάτι, οπότε δεν επεμβαίνουμε σε υγιή δόντια. Το μόνο μειονέκτημα των εμφυτευμάτων είναι ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από αυτό της γέφυρας.
Τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στη δημιουργία της τερηδόνας: α) τα βακτήρια που παράγουν οξέα β) η διατροφή που περιέχει πολλά σάκχαρα και κατεργασμένους υδατάνθρακες και γ) τα δόντια που έχουν προδιάθεση (ph). Τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα είναι μεταδοτικά, για την ακρίβεια η μετάδοση γίνεται μέσω του σάλιου. Η σωστή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, βοηθάει στην πρόληψη ή και στη στασιμότητα της τερηδόνας.
Η περιοδοντική νόσος οφείλεται κατά κύριο λόγο στα μικρόβια του στόματος. Η περιοδοντική νόσος δεν είναι κολλητική, αλλά μπορεί να είναι κληρονομική. Υπάρχει γονιδιακή εξάρτηση η οποία μπορεί να επιταχύνει ή να χειροτερέψει την κατάσταση, ενώ το κάπνισμα, η κακή στοματική υγιεινή μπορούν να συμβάλλουν στην περιοδοντική νόσο.
Τα εμφυτεύματα είναι η καλύτερη λύση όταν έχει γίνει εξαγωγή κάποιου δοντιού. Τρεις είναι οι λύσεις όταν μας λείπει κάποιο δόντι: α) να τοποθετηθεί γέφυρα τροχίζοντας τα διπλανά δόντια β) να τοποθετηθεί εμφύτευμα ή γ) να μη γίνει τίποτα και να μείνει κενό. Στην περίπτωση του εμφυτεύματος αφενός δεν χρειάζεται να τροχιστούν υγιή δόντια και αφετέρου διατηρούμε το οστό στην περιοχή και με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε τις πιθανότητες επιτυχίας της επέμβασης.
Εάν τα εμφυτεύματα τοποθετηθούν από τον κατάλληλο οδοντίατρο (χειρουργό στόματος, περιοδοντολόγο ή γναθοχειρουργό), ο ασθενής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού και γίνονται τα check up και οι καθαρισμοί σε τακτά χρονικά διαστήματα, τότε τα εμφυτεύματα μπορούν να κρατήσουν μια ζωή.
Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στην αύξηση συγκέντρωσης βακτηριδίων στη στοματική κοιλότητα. Τα συχνότερα αίτια είναι τα τερηδονισμένα δόντια, η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, οι παθήσεις του βλεννογόνου του στόματος, οδοντικά αποστήματα και παθήσεις στομάχου.
Για την καταπολέμησή της, μετά την επίσκεψη σε κάποιον οδοντίατρο για να αποκλειστούν τα αμιγώς στοματικά αίτια, υπάρχουν απλές συμβουλές που μπορεί να την περιορίσουν δραστικά. Σωστή και συχνή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα, οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια. Κατανάλωση άφθονων υγρών, που κρατούν το στόμα ενυδατωμένο. Μασήστε λίγο μαϊντανό, προϊόντα με μέντα, δυόσμο και ευκάλυπτο. Ακόμα, περιορίστε την κατανάλωση καφέ και ελαττώστε το κάπνισμα και τις τροφές με έντονες οσμές όπως σκόρδο, κρεμμύδι, κουνουπίδι. Βοηθούν οι τσίχλες, χωρίς να λύνουν το πρόβλημα, όπως και ορισμένα στοματικά διαλύματα ή spray στόματος, ειδικά για την κακοσμία (π.χ. Spray Exodar/διάλυμα CB12).
Η μέθοδος invisalign είναι μία πρωτοποριακή ορθοδοντική θεραπεία, η οποία πραγματοποιείται χωρίς σιδεράκια αλλά με τη χρήση διαφανών ναρθήκων. Κατασκευάζονται εξατομικευμένοι νάρθηκες από το εργαστήριο της Align Technology στις Η.Π.Α. Συνήθως, αλλάζουν διαδοχικά ανά δύο εβδομάδες ή ανά εβδομάδα. Ο ασθενής τοποθετεί τους νάρθηκες, οι οποίοι θα πρέπει να αφαιρούνται μόνο κατά τη διάρκεια του φαγητού και της στοματικής υγιεινής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αρκετές ορθοδοντικές θεραπείες, όπως ο υπερσυνωστισμός δοντιών, ο προγναθισμός, η υπερσύγκλειση, η χασμοδοντία, η σταυροειδής σύγκλειση και η αραιή οδοντοφυΐα. Το μεγαλύτερο ατού του invisalign είναι πως πρόκειται για πολύ λεπτούς και διάφανους νάρθηκες, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αόρατοι, ενώ παράλληλα φτιάχνουν το χαμόγελό σας.
Η ρομποτική οδοντιατρική είναι η κορυφή της πυραμίδας της ψηφιακής-υπολογιστικής οδοντιατρικής, και αποτελεί τον πιο σύγχρονο και εξελιγμένο κλάδο της σήμερα!
Η διεθνής ονομασία της είναι cad-cam (Computer aided design – Computer aided manufacturing), δηλαδή ηλεκτρονικά – υπολογιστικά υποβοηθούμενη οδοντιατρική (Cad – σχεδιαστικά και Cam – κατασκευαστικά), μιας και έχει άμεση σχέση με τη χρήση υπολογιστικών και ρομποτικών συστημάτων.
Με απλά λόγια, με τη ρομποτική οδοντιατρική μεταφέρουμε την εικόνα, δηλαδή την πραγματικότητα του στόματος του ασθενούς, στον υπολογιστή, με σκοπό τη διάγνωση, το σχεδιασμό και την ψηφιακή κατασκευή (3D) της καταλληλότερης αποκατάστασης, με απόλυτη ακρίβεια και άριστη εκτέλεση και με τρόπο που έως τώρα δεν ήταν εφικτός.
Αποτελείται από δύο μέρη:
α) Με μία ενδοστοματική τριδιάστατη κάμερα (3D) και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, μεταφέρουμε την πραγματικότητα του στόματος-προσώπου του ασθενούς, και σχεδιάζουμε, καταγράφουμε και αναπαράγουμε τις παραπάνω πληροφορίες-καταγραφές σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο (3D), πιστό αντίγραφο του στόματος και του προσώπου. Εξειδικευμένοι οδοντίατροι αρχίζουν να σχεδιάζουν τώρα οποιαδήποτε αποκατάσταση χρειάζεται, εξατομικευμένα, με τη χρήση ειδικών λογισμικών, παρουσία των ασθενών και μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Η συνέργεια ειδικής αξονικής ακτινογραφίας άλλων ειδικοτήτων οδοντιατρικής είναι δυνατή για την παραγωγή και βοήθεια πληροφοριών της ψηφιακής σύγκλησης, αισθητικού σχεδιασμού κ.ά.
β) Μετά το σχεδιασμό, οι αποκαταστάσεις κατασκευάζονται είτε σε συμβεβλημένα – ψηφιακά οδοντοτεχνικά εργαστήρια (Connect mode) είτε άμεσα (εντός ιο/μια θήκη) δίπλα στον ασθενή, στο οδοντιατρείο. Ειδικοί τόρνοι υψηλής ακρίβειας και τεχνολογίας κατασκευάζουν τις προσθέσεις και, ακολούθως,συγκολλούνται άμεσα στο στόμα.
Συνοπτικά τα 5 βήματα της ρομποτικής οδοντιατρικής είναι τα εξής:
Η ρομποτική οδοντιατρική βρίσκει άπειρες εφαρμογές: από τον άριστο αισθητικό σχεδιασμό, την ταχύτατη αποκατάσταση του στόματος ως την ακριβέστερη τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
Οι ασθενείς μπορούν να έχουν μία μόνιμη θήκη (στεφάνη) σε ένα ραντεβού, μέσα σε μία μόλις ώρα, ενώ με τις κλασικές τεχνικές χρειάζονται 2-3 ραντεβού και 10-15 ώρες!
Με τη ρομποτική οδοντιατρική έχουμε καλύτερη ποιότητα δουλειάς, άριστη αισθητική, λειτουργικότητα και βιοσυμβατότητα, σε λιγότερο χρόνο, με λιγότερο πόνο αλλά και κόστος. Έχουμε ύψιστη ασφάλεια, έλεγχο εργασίας, εξατομίκευση, ακρίβεια εφαρμογής, αντοχή και μακροβιοσιμότητα. Ελαχιστοποιούνται ο χρόνος εργασίας, επούλωσης και αποθεραπείας, μέσα σε μια διαδικασία φιλική τόσο για την υγεία, όσο και για το περιβάλλον, με την ελαχιστοποίηση τοξικών, χημικών, ακτινοβολίας κλπ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ρομποτική οδοντιατρική, διαβάστε εδώ (link σε υπηρεσία ρομποτικής)