Προσθετική

Η προσθετική εξετάζει, διαγιγνώσκει και αποκαθιστά προβλήματα που δημιουργούνται από απώλεια οδοντικών ιστών και των δομών που τους υποστηρίζουν. Η σύγχρονη προσθετική είναι εξατομικευμένη και ελάχιστα επεμβατική, μειώνει τους χρόνους θεραπείας και αποθεραπείας, τα ραντεβού, ενώ μεγιστοποιεί την ασφάλεια, την προβλεψιμότητα και την ποικιλία των αποκαταστάσεων που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας.

Ο προσθετολόγος αποκαθιστά τη στοματογναθική λειτουργία, την υγεία και την αισθητική του ασθενούς άνετα και ανώδυνα.

Η προσθετική αφορά κλινικές καταστάσεις που σχετίζονται με δόντια που λείπουν (νωδοί ασθενείς), κατεστραμμένα ή σπασένα, με προβλήματα σύγκλεισης και κροταφογναθικής άρθρωσης (σύνδρομο ΚΓΔ), με την εμφάνιση και τις αναλογίες ανάμεσα σε πρόσωπο, στόμα και δόντια (αποκατάσταση ύψους προσώπου, ανόρθωση γωνιών, συμμετρία-αρμονία, όμορφο χαμόγελο κ.α.), με την πρόληψη ατυχημάτων (π.χ. νάρθηκες).

shutterstock_1008624880 (1)

Η προσθετική διακρίνεται σε ακίνητη και κινητή και περιλαμβάνει πλήθος προσθέσεων όπως στεφάνες, γέφυρες, οδοντοστοιχίες (μασέλες), εμφυτεύματα, άξονες-σύνδεσμοι, όψεις κλπ.

Είναι συχνότατη η συνεργασία και με άλλες οδοντιατρικές ειδικότητες όπως η περιοδοντολογία, η ενδοδοντία, η γναθοχειρουργική, ορθοδοντική, καθώς το στοματογναθικό μας σύστημα πρέπει να θεραπεύεται ολιστικά και ολοκληρωμένα. Σκληροί και μαλακοί ιστοί μαζί (οστό, ούλα, δόντι) αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο και πολλές φορές απαιτείται συνολική προσέγγιση για ένα άριστο αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

Σήμερα, μπορούμε να πραγματοποιούμε συνολικά στοματική αποκατάσταση, χαρίζοντας υγιές και όμορφο χαμόγελο μέσα σε λίγες ημέρες με ελάχιστα ραντεβού, κόπο, χρόνο και ταλαιπωρία.

Ιδιαίτερα με τη ρομποτική Οδοντιατρική (Cad/Cam) ένα απλό περιστατικό μπορεί να ολοκληρωθεί σε 2 ώρες, ενώ πιο πολύπλοκες αποκαταστάσεις μέσα σε λίγες ώρες έως 1-2 ημέρες.

Ακίνητη Προσθετική

Στις περιπτώσεις των ακίνητων εργασιών τροχίζουμε λίγο ή πολύ το “προβληματικό” δόντι και κατασκευάζουμε ένθετα, επένθετα, όψεις, στεφάνες, γέφυρες. Είναι σταθερές, μόνιμες κατασκευές (δεν βγαίνουν, δεν μετακινούνται, είναι σταθερές ή κολλημένες πάνω στο τροχισμένο δόντι).

Χρησιμοποιούμε τεράστια ποικιλία υλικών που προσφέρουν άριστη αισθητική, διαθέτουν εξαιρετικές ιδιότητες, είναι ανθεκτικά,  βιοσυμβατά και έχουν μακροχρόνια πρόγνωση.

Όταν απαιτείται η συμμετοχή οδοντοτεχνικών εργαστηρίων, η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 2-3 ραντεβού, εντός ολίγων ημερών.

Πάντως, είναι δυνατή και η χρήση Ρομποτικής Τεχνολογίας με όλα τα οφέλη της για τον ασθενή.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία, τοποθετούμε μεταβατικές αποκαταστάσεις ώστε ο ασθενής να μην μείνει ούτε μία μέρα χωρίς δόντι ή δόντια, ώστε να χαμογελά πάντα άνετα και το στόμα του να είναι  λειτουργικό. Επίσης, ανάλογα με το είδος του προβλήματος, ο ασθενής συμμετέχει στη θεραπεία και στο σχεδιασμό του νέου του χαμόγελου!

PROSTHETICS
  • Όψεις πορσελάνης
  • Γέφυρες
  • Τηλεσκοπική
  • Ένθετα – επένθετα
  • Marylad – lattice
  • Όψεις πορσελάνης – microchipped -lumineers
  • Διόρθωση σπασμένων στεφάνων (μέθοδος cojet)

Κινητή Προσθετική

Περιλαμβάνει όλες τις κινητές προσθέσεις όπως π.χ. οδοντοστοιχίες (μασέλες), μερικές οδοντοστοιχίες (Vitalium), υβριδικές και επιεμφυτευματικές κατασκευές, νάρθηκες.

Μερικές από τις νέες βιομιμητικές τεχνικές, τρόπος κατασκευής και εργασίας ολικών οδοντοστοιχιών σήμερα είναι:

  • Τρόπος λήψης αποτυπωμάτων (λειτουργικά, ρομποτικά κ.ά.)
  • Χρήση νέων υλικών (π.χ. θερμοπλαστικών)
  • Αισθητική (βιομιμητικά δόντια, προσομοίωση αγγείων – θηλών κλπ)

Όψεις πορσελάνης

Μια εξαιρετική επιλογή υψηλής αισθητικής που προσφέρει εντυπωσιακό, φυσικό αποτέλεσμα. Οι όψεις πορσελάνης μεγιστοποιούν το αισθητικο χαμόγελο διορθώνοντας ποικίλα προβλήματα όπως δυσμορφίες, δυσχρωμίες, ασυμμετρίες, μικρά σπασίματα, ελαφρές ορθοδοντικές ανωμαλίες. Είναι πολύ λεπτές “φλούδες” από πορσελάνη που συγκολλούμε στην μπροστινή επιφάνεια πρόσθιων δοντιών με ελάχιστη ή καθόλου παρέμβαση.

Τα υλικά κατασκευής (άστριο, λευκίτης, διαπυριτικό λίθιο) είναι άριστης ποιότητας και οι όψεις πορσελάνης έχουν την ιδιότητα να μιμούνται την εμφάνιση του φυσικού δοντιού, εξασφαλίζοντας την άψογη αισθητική. Διαθέτουν άριστη βιοσυμβατότητα και χάρη στις φυσικομηχανικές τους ιδιότητες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Lumineers

Τα Lumineers είναι ένα είδος όψεων πορσελάνης, αλλά πιο λεπτές και για την τοποθέτηση δεν χρειάζεται καμιά προετοιμασία του δοντιού (τροχισμός της επιφάνειας). Ακολουθούμε την ίδια τεχνική όπως και με τις κλασικές όψεις, ενώ διαθέτουν παρόμοια φυσικομηχανικά χαρακτηριστικά και δίνουν επίσης εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Η αποκατάσταση γίνεται σε δύο ραντεβού με διαφορά μιας εβδομάδας, γιατί χρειάζεται η συνεργασία του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου. 

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε δύο ραντεβού, σε διάστημα μίας εβδομάδας. Αν όμως δεν μεσολαβήσει το οδοντοτεχνικό εργαστήριο και κατασκευάσουμε τις όψεις στην κλινική μας με ρομποτική τεχνολογία, η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες την ίδια μέρα!

Micro-chipped (μικρά κομμάτια πορσελάνης)

Πολύ μικρά κομματάκια, φλούδες όψεων πορσελάνης που αντικαθιστούν, συμπληρώνουν, αποκαθιστούν μικρές ανωμαλίες, ελλείμματα δοντιών (π.χ. κενά, σπασίματα) χωρίς τροχισμό δοντιών και επέκτασης σε όλο το δόντι (μόνο στο τμήμα, επιφάνεια που υπάρχει το πρόβλημα). Ιδιαίτερα ευαίσθητη τεχνική η πιο συντηρητική και ακολουθεί διαδικασίες όψεων πορσελάνης, στην συγκόλληση, ραντεβού κλπ.

Ένθετα, επένθετα, υπερεπένθετα (ρητίνης ή πορσελάνης)

Είναι τμήματα ρητίνης ή πορσελάνης που αντικαθιστούν μόνο την επιφάνεια του δοντιού που έχει καταστραφεί, χαθεί κλπ, με ελάχιστο τροχισμό των οδοντικών ιστών. Αποτελούν σήμερα την ιδανική και πιο σύγχρονη λύση ελάχιστης επέμβασης για αποκατάσταση κατεστραμμένων δοντιών, αντικατάσταση παλιών, μεγάλων, μαύρων σφραγισμάτων (αμάλγαμα), δοντιών πολύ “αδύνατων” στα όρια απονεύρωσης (ενδοένθετα κλπ.).

Εξασφαλίζουν άριστη αισθητική, προβλεψιμότητα, εφαρμογή και αντοχή. Αφήνουμε τελείως ανέπαφη όλη τη γερή οδοντική ουσία και τροχίζουμε μόνο ελάχιστα τη σπασμένη, τερηδονισμένη, "προβληματική". Ανάλογα με την κλινική κατάσταση, το περιστατικό, το  ιστορικό και τις απαιτήσεις σας επιλέγουμε ρητίνη ή πορσελάνη. Με εργαστηριακή συμμετοχή χρειάζονται δύο επισκέψεις. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να κατασκευάσουμε την αποκατάσταση σε ένα ραντεβού και μέσα σε μία ώρα με τη ρομποτική τεχνολογία CAD/CAM CEREC.

Ενδοένθετα, επένθετα, στεφάνες

Οι αποκαταστάσεις αυτές λειτουργούν όπως οι προηγούμενες αλλά σε δόντια με πολύ εκτεταμένη βλάβη. Εκμεταλλευόμαστε τον ελάχιστο εναπομείναντα οδοντικό ιστό και με τεχνική συγκόλλησης και ρομποτικής τεχνολογίας αναπληρώνουμε και αντικαθιστούμε ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΔΟΝΤΙ, φυσικά, με αντοχή, υψηλή αισθητική, άψογη εφαρμογή και ακρίβεια. Έτσι ελαχιστοποιούμε το χρόνο θεραπείας και τις επισκέψεις, απλοποιούμε και κάνουμε πολύ πιο άνετη τη διαδικασία, μειώνουμε το κόστος αλλά και τον κίνδυνο μελλοντικών προβλημάτων. 

Έτσι π.χ. ένα πολύ κατεστραμμένο δόντι που θα χρειαζόταν για την αποκατάτασή του απονεύρωση, έναν άξονα για ανασύσταση μύλης και μία στεφάνη (θήκη), δηλαδή 7 περίπου ραντεβού (με πιθανότητα επανάληψης για διάφορους λόγους), με τη ρομποτική (Cerec) τεχνολογία μας αποκαθίσταται σε ένα ραντεβού μέσα σε μία ώρα! Και μάλιστα η αποκατάσταση γίνεται φυσικά, ανώδυνα, με άριστο αποτέλεσμα μηχανοδυναμικά και αισθητικά. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε σημαντικά το κόστος και έχουμε μια αποκατάσταση με εξαιρετική πρόγνωση!

Ολοκεραμικές στεφάνες - γέφυρες (και επί εμφυτευμάτων)

Maryland - lattice

Αισθητική ολικών και μερικών οδοντοστοιχιών

Σήμερα, υψηλής ποιότητας, αντοχής και αισθητικής τεχνητά δόντια (π.χ. Ivoclar) μαζί με τεχνική μικρο και μακρο-μορφολογίας και το μεράκι οδοντοτεχνιτών ή την ακρίβεια των ρομποτικών συστημάτων μπορούμε να έχουμε στο μέγιστο απόδοση λεπτομερειών (π.χ. αγγείων, ούλων κλπ) στην οδοντοστοιχία χαρίζοντας όμορφα – φυσικά χαμόγελα στους ασθενείς μας.

Διόρθωση σπασμένης πορσελάνης

Για διάφορους λόγους η πορσελάνη μπορεί να σπάσει, μερικώς ή ενίοτε ολικώς, σε θήκες, όψεις, γέφυρες και εμφυτεύματα. Η συνήθης διαδικασία της αποκατάστασης αυτών εξαλείφοντας με την άμεση επιδιόρθωση (ενδοστοματικά) των βλαβών.

Στην κλινική μας, με τεχνική απομόνωσης, μικροαποτριβής, αμμοβολής, συγκολλητικής-μηχανιής συγκράτησης (cojet), μπορούμε εντός μίας ώρας να επιδιορθώσουμε απευθείας ενδοστοματικά και την πιο μεγάλη βλάβη (π.χ. αποκάλυψη μετάλλων). 

Σύμφωνα με την ορολογία, είναι κατασκευές οι οποίες είναι ακίνητες και κινητές μαζί! Με άλλα λόγια, έχουν άριστη σταθερότητα, δεν μετακινούνται μέσα στο στόμα αλλά υπάρχει η δυνατότητα εύκολα, γρήγορα και απλά να τις βγάλουμε από το στόμα για τυχόν διόρθωση, θεραπεία των φυσικών δοντιών που λειτουργούν ως στηρίγματα , των ούλων, του οστού κλπ.

Συνήθως στηρίζονται μέσω ειδικών συνδέσμων (π.χ. Ceka locators) ή τηλεσκοπικών στεφανών (διπλή στεφάνη – “αρσενικό-θηλυκό” και εξυπηρετούν καλύτερα δύσκολες καταστάσεις όπως π.χ. δόντια με πολύ έντονη κλίση, αμφίβολη πρόγνωση, σημαντικό έλλειμμα οστού και ούλων κ.α.

Με αυτό τον τρόπο η προσθετική υπερκατασκευή μας διορθώνει και αποκαθιστά οποιαδήποτε βλάβη, επανατοποθετείται την ίδια ημέρα στο στόμα χωρίς κανένα πρόβλημα. Έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να ξαναγίνει από την αρχή (στην περίπτωση που ήταν αμιγώς ακίνητη). 

Τηλέφωνο επικοινωνίας

Τηλέφωνο επικοινωνίας

FAX

210 6996 144

Αμπελόκηποι, 115 24

Μπέλλου Λουκά 1 & Πανόρμου

10 μέτρα από το μετρό Πανόρμου - έξοδος Λουκά Μπέλλου