Γναθοχειρουργική

Η Γναθοχειρουργική αποτελεί ειδικότητα της Ιατρικής, η οποία ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων παθήσεων, τραυμάτων, δυσμορφιών και αισθητικών προβλημάτων του στόματος, των δοντιών, των γνάθων και του προσώπου.

Ειδικότερα, ένας γναθοχειρουργός ασχολείται με χειρουργικές εξαγωγές δοντιών (πχ. έγκλειστους φρονιμίτες), αποκάλυψη έγκλειστων δοντιών ώστε να τα μετακινήσει στη συνέχεια ο ορθοδοντικός στην απαραίτητη θέση, αφαίρεση κύστεων και καλοήθων βλαβών, τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, αντιμετώπιση τραυμάτων στο κεφάλι, το πρόσωπο, τις γνάθους, το στόμα και τα δόντια και οξειών/χρόνιων φλεγμονών στη στοματογναθοπροσωπική περιοχή (πχ. αποστήματα, ιγμορίτιδα από δόντι), αντιμετώπιση καρκίνου του στόματος και τοποθέτηση κατάλληλων μοσχευμάτων με σκοπό την τοποθέτηση αργότερα κάποιας προσθετικής εργασίας ή εμφυτευμάτων.

Φρονιμίτες

Οι φρονιμίτες ή αλλιώς τρίτοι γομφίοι κάνουν την εμφάνισή τους στην ηλικία των 16-20 ετών συνήθως, μπορεί να παραμείνουν όμως έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι και να μην ανατείλουν. Η αφαίρεσή τους θα πρέπει να γίνεται σε περίπτωση περιστεφανίτιδας (όταν έχουν παρουσιαστεί ήδη 2 επεισόδια), τερηδόνας, όταν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ορθοδοντική θεραπεία και χρειάζεται χώρος και όταν υπάρχει κυστική αλλοίωση γύρω από το δόντι.

Καλό είναι βέβαια, οι φρονιμίτες να αφαιρούνται προληπτικά, αφού είναι δόντια που δε χρησιμεύουν σε κάποια λειτουργία, ενώ όσο νωρίτερα αφαιρούνται τόσο καλύτερη είναι και η επούλωση του τραύματος. Πριν το 23ο έτος θεωρείται ότι θα κλείσει το τραύμα, θα σχηματιστεί οστό και θα έχει ο δεύτερος γομφίος την κατάλληλη στήριξη.

Προβλήματα που προκαλούνται από φρονιμίτες μπορεί να είναι: πόνος κατά την εμφάνισή τους, τραυματισμός μαλακών ιστών, βλάβη σε διπλανά δόντια, περιστεφανίτιδα, δυσκολία καθαρισμού και ελλιπής στοματική υγιεινή, ουλίτιδα που μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, τερηδόνα, ορθοδοντικά προβλήματα, κύστες, προβλήματα κροταφογναθικής άρθρωσης και κάταγμα γνάθου.

Η επέμβαση αφαίρεσης φρονιμίτη διαρκεί έως 15 λεπτά και γίνεται συνήθως με τοπική-στελεχιαία αναισθησία αλλά και γενική. Αντιβιοτική αγωγή χορηγείται πριν ή μετά την επέμβαση όταν ο ασθενής έχει ενεργό φλεγμονή, όταν έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω κάποιων ασθενειών και των φαρμάκων που λαμβάνει (πχ. AIDS, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης, λήψη κορτικοστεροειδών) και στην παρουσία κάποιων καρδιοπαθειών.

Για την αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου συνιστάται η λήψη κάποιου παυσίπονου (πχ. depon) ή ΜΣΑΦ (πχ. Mesulid, xefo rapid) μετά το πέρας της αναισθησίας και μόλις αρχίσει να εμφανίζεται ο πόνος. Επιπλέον, συνιστάται η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων, όπως πάγου στο μάγουλο για την πρόληψη εμφάνισης οιδήματος στο πρόσωπο και η αποφυγή πτυσίματος, διαφορετικά μπορεί να προκληθεί αιμορραγία. Για την αποφυγή της αιμορραγίας τοποθετείται άλλωστε και μία γάζα, την οποία δαγκώνει ο ασθενής για τουλάχιστον 2 ώρες μετά την επέμβαση.

Ανύψωση ιγμορείου

Η ανύψωση ιγμορείου είναι μία ανώδυνη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται σε περίπτωση που προγραμματίζεται τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε οπίσθιες περιοχές της άνω γνάθου, όπου δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα οστού. Η επέμβαση διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα με τοπική αναισθησία και τοποθετείται συνθετικό οστό ή αυτομόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή όταν έχουμε μεγάλο έλλειμμα. Μετά την επέμβαση, χορηγείται για μία εβδομάδα αντιβιοτική αγωγή, ενώ παράλληλα ο ασθενής πρέπει να διακόψει το κάπνισμα και να κάνει πλύσεις με αντισηπτικό. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μπορεί να γίνει είτε άμεσα σε πρώτο χρόνο -ταυτόχρονα δηλαδή με την ανύψωση- είτε σε δεύτερο χρόνο, περιμένοντας λίγους μήνες την πλήρη οστική-ιστική αναγέννηση της περιοχής.

Στην κλινική μας εκτός των πεπειραμένων χειρουργών μας, χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι ανύψωσης και αποκατάστασης ιγμορείων και περιοχής τους (π.χ. πιεζο-χειρουργική, ρομποτικά κατευθυνόμενη χειρουργική κ.ά.) εξασφαλίζοντας ασφάλεια και άριστα αποτελέσματα μειώνοντας το χρόνο θεραπείας-αποθεραπείας, επούλωσης.

Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις σχετικά με το ιγμόρειο είναι:

α) θεραπεία ιγμορίτιδας (χειρουργικός καθαρισμός-διευθέτηση)

β) αποκατάσταση στοματο-κολπικής επικοινωνίας (μετά από τραυματισμό-διάτρηση-ολική κοπή μεμβράνης, ιγμορείου και επικοινωνίας με στοματική κοιλότητα.

γ) χειρουργική αφαίρεση κύστεων, ξένων υλικών κ.ά από ιγμόρειο.

Κύστεις, αποστήματα και “αλλοιώσεις” - ξένα σώματα

Γναθοχειρουργικά, μεγάλες κύστεις ή “αλλοιώσεις” αμφιβόλου αιτίας, προέλευσης και είδους, αφαιρούνται προσεκτικά και ενίοτε στέλνονται για βιοψία όποτε κι αν χρειαστεί. Η άμεση επούλωση και υγιής αποκατάσταση του οστικού ελλείματος είναι προτεραιότητα (ειδικά αν αποκατασταθεί σε α΄ ή β΄σκοπό και με εμφύτευμα).

Ορθογναθικές επεμβάσεις

Ασυμμετρίες, “ακανόνιστες” γνάθοι (π.χ. στενές, μικρές), έλλειψη σωστής σχέσης άνω – κάτω γνάθου-γναθικά/συγκλεισιακά κλπ) π.χ. τάξη ΙΙΙ (προγναθισμός) μπορούν να επιφέρουν άμεσα ή μακροχρόνια προβλήματα, τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά. Ο γναθοχειρουργός μας, με τη βοήθεια του ορθοδοντικού μας, αναλύουν προσεκτικά κάθε περιστατικό και με τη βοήθεια ειδικών ακτινογραφιών (π.χ. κεφαλομετρικής) και ψηφιακής ανάλυσης προσώπου, γνάθων, σύγκλεισης προβαίνουν στην κατάλληλη θεραπεία (συνήθως χειρουργικά) ειδικής ορθοδοντικής “συσκευής” συνήθως σκοπεύουν τη χειρουργική αποκατάσταση ως το τέλος της θεραπείας. Έγκλειστα δόντια (συνήθως κυνόδοντες) με τη βοήθεια χειρουργικής αποκάλυψης και ορθοδοντικής θεραπείας, έρχονται στη φυσιολογική τους θέση, γρήγορα και με ελάχιστη ταλαιπωρία.

Οστική και Ιστική αναγέννηση

Η οστική και ιστική αποκατάσταση γίνεται συνήθως με τοποθέτηση κατάλληλων υλικών και σύγχρονων τεχνικών (π.χ. συνθετικό οστό, μεμβράνη, βλαστοκύτταρα).
Μπορεί να γίνει άμεσα (αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση) ή σε β΄σκοπό, μετά από μικρό χρονικό διάστημα, και αφού εξαλειφθούν πλήρως τυχόν προϋπάρχουσες φλεγμονές. Η συνεργασία γναθοχειρουργού -περιοδοντολόγου και προσθετολόγου της κλινικής μας είναι συνήθως και από το στάδιο αυτό.

Σύγχρονες μέθοδοι αποκατάστασης και κατευθυνόμενης οστικής και ιστικής αναγέννησης εκτελούνται όπως:

α) ψηφιακά – ρομποτικά κατευθυνόμενα

β) πιελο-χειρουργική (ελάχιστος κόπος, πόνος, οιδήματος, τραύματος, μείωση αιμορραγίας-επούλωσης και αποθεραπείας)

γ) σύγχρονες μέθοδοι – αύξηση όγκου οστού και ούλων π.χ. 

δ) εφαρμογές όπως η μικροσκοπική οδοντιατρική, την οζονοθεραπεία, τα lasers κ.ά. Επικουρικά συντελούνται στην άριστη ολοκλήρωση της θεραπείας

ε) ο γναθοχειρουργός μας έχει εξειδικευτεί και σε διάφορες υψηλής ακρίβειας και ευαισθησίας τεχνικές όπως π.χ. η μετατόπιη νεύρων (μη τραυματικός), προσθέτοντας περισσότερες συλλεκτικές λύσεις στη φαρέτρα της ειδικότητάς του.

Τραύμα-νεοπλασματικοί νόσοι

Η γναθοχειρουργική κλινική μας, αποκαθιστά, με μακροχρόνια πείρα και εξειδίκευση, οποιασδήποτε έκτασης και μορφής τραύματος και καρκίνου, σε συνεργαζόμενα επώνυμα νοσοκομεία της Αττικής. Γίνεται συνήθως κάτω από γενική αναισθησία και σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες της ιατρικής (π.χ. πλαστική χειρουργική).

Βιοψία

Οποιαδήποτε σοβαρή “υποψία”, ένδειξη ή αλλοίωση (ενδοστοματικά και εξωστοματικά) μαλακών και σκληρών ιστών στέλνεται για άμεση και γρήγορη βιοψία. Είναι στην καθημερινή μας πρόληψη-ρουτίνα ο σχολαστικός έλεγχος, πάντα, για τυχόν εύρεση οποιασδήποτε κακοήθειας.

Θεραπεία κροταφογναθικών αρθρώσεων - συνδρόμου (ΚΔΓ)

Η θεραπεία ΚΓΔ συνδρόμου αρχίζει συντηρητικά πάντα:
α) σωστή κλινική – ακτινολογική διάγνωση
β) φυσιοθεραπεία με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή (ενίοτε ολιστικά, ομοιοπαθητικά κλπ)
γ) κατασκευή ειδικών ναρθήκων, με ή χωρίς διόρθωση της σύγκλεισης (εκλεκτικός – ελάχιστος τροχισμός δοντιών)
δ) ασκήσεις και μέσα χαλάρωσης, ψυχολογική υποστήριξη-συμβουλευτικές οδηγίες, διατροφής, αποφυγής ελαίων κλπ
Ενίοτε μπορεί να είναι σοβαρής μορφής βλάβης (π.χ. καταστροφή οστού άρθρωσης, χόνδρου ή δίσκου) και να χρήζει χειρουργικής αποκατάστασης

Ακροριζεκτομή

Σε συνεργασία με τους ειδικούς ενδοδοντολόγους της κλινικής μας, με μικροσκοπική τεχνολογία-εφαρμογή, ειδικά εργαλεία και υλικά γίνονται ακροριζεκτομές (αποκοπή ρίζας και οστού σε ανίατες, ανυποχώρητες φλεγμονές και αλλοιώσεις) ακόμη και στις πιο δύσκολες – “επίφοβες” περιοχές του στόματός μας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας

Τηλέφωνο επικοινωνίας

FAX

210 6996 144

Αμπελόκηποι, 115 24

Μπέλλου Λουκά 1 & Πανόρμου

10 μέτρα από το μετρό Πανόρμου - έξοδος Λουκά Μπέλλου