Αισθητική Οδοντιατρική

Σήμερα η εξωτερική εμφάνιση είναι περισσότερο θέμα επιλογής παρά γονιδίων. Αυτό ισχύει και με την επιλογή ενός ωραίου, φυσικού χαμόγελου!

Όλοι μας θέλουμε υγιή ούλα και δόντια, φρέσκια αναπνοή και την άνεση να τρώμε οποιαδήποτε τροφή. Αλλά πολύ βασικό είναι επίσης να μπορούμε να χαμογελάμε ελεύθερα, χαρούμενα και με αυτοπεποίθηση. Θέλουμε την επιβεβαίωση και τη σιγουριά ότι το χαμόγελό μας αντανακλά την πραγματική μας εικόνα και αντιπροσωπεύει εμάς. Και θέλουμε αυτό το χαμόγελο να είναι ελκυστικό και γεμάτο ζωντάνια στο παρόν και το μέλλον!

Σχεδιασμός-ανάλυση χαμόγελου (smile design)

Χάρη στην τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα που χρησιμοποιούμε στην κλινική μας, μπορούμε να κυριολεκτικά να σχεδιάσουμε και να αποτυπώσουμε ψηφιακά το νέο σας χαμόγελο, πριν προχωρήσουμε στη υλοποίησή του! Αφού μας μιλήσετε για τις προσδοκίες και κάνουμε τον απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο,  δημιουργούμε απεικονίσεις, δηλαδή “μοντέλα” χαμόγελων ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη αισθητική λύση και να διαμορφώσουμε ένα λεπτομερές πλάνο θεραπείας. 

Με άλλα λόγια διαλέγουμε μαζί και συν-διαμορφώνουμε το ιδανικό σας χαμόγελό σας,  που εναρμονίζεται φυσικά με τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας: τις γωνίες, τα μάτια, τα χείλη, τις γνάθους, τα ούλα κ.ά., καθώς και με την ψυχολογία σας, τα αισθήματά σας, τα “θέλω” και τις ανάγκες σας.

Όλα αυτά, βέβαια, κάτω από σχέσεις συνεργασίας ώστε να θέσουμε μαζί ρεαλιστικούς στόχους και να τους υλοποιήσουμε. Ο ασθενής είναι άμεσα συνεργάτης σε όλα τα στάδια, συνοδοιπόρος ως το τέλος για την πραγματοποίηση των αρχικών στόχων.

Στη διάρκεια των θεραπειών μπορούμε να αλλάζουμε, να βελτιώνουμε, να εξελίσσουμε το πλάνο μας με τη βοήθεια μεταβατικών αποκαταστάσεων (mock-up) και άλλων μεθόδων. Διαχωρίζουμε την αισθητική (που έχει σχέση με την υγεία και τη λειτουργικότητα) από την κοσμητική και εστιάζουμε στις λέξεις-κλειδιά: φύση-αρμονία-υγεία-δύναμη!

Εκλεκτικός τροχισμός δοντιών (contouring)

Η πιο άμεση, γρήγορη ανώδυνη και οικονομική διόρθωση – καλυτέρευση εικόνας χαμόγελου! Με ελάχιστο και εκλεκτικό τροχισμό δοντιών, μπορούμε να αλλάξουμε την κλίση, σχήμα, όγκο, δοντιών χαρίζοντας μία πιο όμορφη συμμετρική εικόνα στο χαμόγελό μας. Η πιο άμεση, γρήγορη, ανώδυνη, και οικονομική διόρθωση – καλυτέρευση εικόνας- χαμόγελου. Με ελάχιστο και εκλεκτικό τροχισμό δοντιών άριστη εφαρμογή – όρια. Εκμηδένιση μικροδιείσδυσης μικροβίων

Απευαισθητοποίηση ιστών – διατήρηση τοξικότητας τους – ενδυνάμωση δομής τους (π.χ. Με τεχνική συγκόλλησης – bonding)

Σύγχρονα εμφρακτικά – άσπρα υλικά (π.χ. ρητίνη) μη αλλεργικά, βιοσυμβατά υψηλής αντοχής – αισθητικής.

Μικροαποτριβή

Δεύτερη, πιο συντηρητική μέθοδος, βελτίωσης της αισθητικής των δοντιών μας είναι η τεχνική μικροαποτριβής. Μικρές επιφανειακές βλάβες δυσχρωματικών δοντιών (π.χ. λευκές κηλίδες) εξαλείφονται άμεσα, ανώδυνα, γρήγορα με μεθόδους μικροαποτριβής, μικρής επιφανειακής αφαίρεσης δοντιού, με τη χρησιμοποίηση λεπτόκοκκων διαμαντιών “ειδικής πάστας” και βουρτσάκια είτε μηχανικά, είτε χημικά ή συνδυαστικά πετυχαίνουμε την αισθητική που θέλουμε.

Λεύκανση δοντιών

Δεν χρειάζεται καμιά απόδειξη γι’ αυτό: ένα λευκό χαμόγελο μαζί με τη συμμετρία και την αρτιότητα των δοντιών χαρίζει συνολικά νεανικότερη και πιο ελκυστική εμφάνιση. Και όχι μόνο αυτό: ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας, βελτιώνει τη ψυχολογία μας σε κάθε περίσταση και κάθε τομέα της ζωής μας. Κάθε θετικό συναίσθημα εκφράζεται πρώτα απ’ όλα με δύο τρόπους. Με το χαμόγελο και τα μάτια. Αγάπη, στοργή, αποδοχή, εμπιστοσύνη, ευγνωμοσύνη και ό,τι άλλο νιώθει κανείς αρχίζει να γίνεται πράξη ήδη από τη στιγμή που χαμογελάμε στους άλλους. Το χαμόγελο είναι πολύτιμο. Γιατί να μην είναι όσο πιο όμορφο και λαμπερό γίνεται; 

Η λεύκανση είναι μια πολύ δημοφιλής και αποδοτική μέθοδος για να βελτιώσουμε το χρώμα των δοντιών. Ο βαθμός που θα λευκανθούν τα δόντια εξαρτάται από την ποιότητα (δομή) των δοντιών, το βαθμό της δυσχρωμίας, τις συνήθειές μας και άλλους παράγοντες. Είναι απόλυτα ασφαλής όταν πραγματοποιείται σε οδοντιατρείο, από ειδικούς, σύμφωνα με πρωτόκολλα και κανόνες ηθικής και δεοντολογίας. Δεν βλάπτει την αδαμαντίνη όταν ακολουθούνται πιστά οι διαδικασίες, όταν χρησιμοποιούνται οι σωστές μέθοδοι και υπάρχει άριστη συνεργασία ασθενούς-ιατρού.

Στο Ιατρείο

Η λεύκανση στο ιατρείο μας γίνεται με ειδικούς λευκαντικούς παράγοντες (υπεροξείδιο του υδρογόνου σε συγκέντρωση 35%) του οποίου η δράση ενεργοποιείται και ενισχύεται με λάμπα αλογόνου ή lasers. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία διάρκειας από 60′ έως 90′. Στο κέντρο μας χρησιμοποιούμε μηχάνημα Beyond (USA), τη δημοφιλέστερη μέθοδο και μηχάνημα σήμερα! Το αποτέλεσμα διαρκεί 2-3 χρόνια και μπορείτε να το συντηρείτε στο σπίτι με ειδικά σκευάσματα και οδοντόκρεμες που θα σας παράσχουμε.

Στο Σπίτι

Συνδυαστική τεχνική

Στην κλινική μας προτιμούμε το συνδυασμό της μεθόδου Beyond στο ιατρείο με τους νάρθηκες στο σπίτι (μόνο για λίγες ημέρες και ώρες). Πετυχαίνουμε άριστα και προβλέψιμα αποτελέσματα που διαρκούν για 6-8 χρόνια, ενώ έχετε και τη δυνατότητα να επαναλάβετε τη θεραπεία απλά και οικονομικά (με δισκάρια), όποτε τυχόν χρειαστεί, για 5-6 ημέρες μόνο! 

Σε κάποιες περιπτώσεις έντονα δυσχρωμικών δοντιών η θεραπεία μπορει να επιμηκυνθεί. Τέτοιες περιπτώσεις είναι π.χ. άνθρωποι που έπαιρναν τετρακυλίνες ή οι βαρείς καπνιστές. Σε περιπτώσεις έντονα δυσχρωμικών δοντιών λόγω ελλειμματικής ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωσης), μπορούμε με ειδική τεχνική και υλικά (υπερβορικό νάτριο) να πετύχουμε άριστα αποτελέσματα.

Ουλοπλαστική (γλυπτική ούλων)

Συμβαδίζει ή όχι με τη γλυπτική των δοντιών ή του προσώπου. Τα ούλα (πρωτίστως), μαζί με χείλη και στόμα είναι όπως η κορνίζα σ’ έναν πίνακα…οφείλει να ‘ναι αισθητικά-αρμονική αλλιώς ο πίνακας χάνει σημαντικά απ’ την αξία και ομορφιά του! Δημιουργούμε σωστή αναλογία ούλων-δοντιών. Εξαλείφουμε έτσι το ΟΥΛΙΚΟ χαμόγελο και φαίνονται περισσότερο τα δόντια μας, αφού έμμεσα αυξάνουμε το μήκος τους.

Αρχικά πρέπει να ‘ναι υγιή, δυνατά, με δροσερή αναπνοή, καθαρά και κατόπιν συμμετρικά, ”λεπτά”, σε αρμονία και σωστές αναλογίες με τα δόντια εκατέρωθεν…

Είναι απλή επέμβαση στα ούλα, συνήθως σ’ ένα ραντεβού χωρίς πόνο και με ασφαλή πραγματοποίηση με διάφορες μεθόδους (κυρίως με laser) και δημιουργούμε σωστή αναλογία ούλων-δοντιών. Εξαλείφουμε έτσι το ΟΥΛΙΚΌ χαμόγελο και φαίνονται περισσότερο τα δόντια μας, αφού έμμεσα αυξάνουμε το μήκος τους.

”Λεύκανση” ούλων:

Δυνατότητα διόρθωσης χρώματος ούλων (π.χ. μείωση μαύρου χρώματος είτε με laser είτε χειρουργικά).

 

Όψεις ρητίνης-Bonding

Με τις όψεις ρητίνης μπορούμε να μεταμορφώσουμε το χαμόγελό σας διορθώνοντας προβλήματα με το χρώμα, το σχήμα, την ύπαρξη κενών κ.α. Για την τοποθέτησή τους απαιτείται ελάχιστος ή καθόλου τροχισμός του δοντιού. Η ρητίνη είναι ένα υψηλής ποιότητας υλικό, το οποίο όμως ίσως χρειαστεί συντήρηση ή διόρθωση κάθε 5-8 χρόνια, ανάλογα με τις συνήθειες και τη στοματική υγιεινή του ασθενούς. Οι όψεις τοποθετούνται στην επιφάνεια των δοντιών σε ένα ραντεβού με την τεχνική συγκόλλησης bonding. Τυχόν τροποποιήσεις ή επιδιορθώσεις μπορούν να γίνουν άμεσα. Είναι μια οικονομική λύση με αρκετά φυσικό και όμορφο αποτέλεσμα, αλλά υστερεί αισθητικά σε σύγκριση με τις άλλες επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας.

Προκατασκευασμένες όψεις ρητίνης (Componeers)

Είναι λίγο πιο ανθεκτικές από τις όψεις ρητίνης και προσφέρουν λίγο καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιούνται στις ίδιες περιπτώσεις και η τοποθέτησή τους γίνεται με την ίδια τεχνική, όπως οι όψεις ρητίνης.

Όψεις πορσελάνης

Μια εξαιρετική επιλογή υψηλής αισθητικής που προσφέρει εντυπωσιακό, φυσικό αποτέλεσμα. Οι όψεις πορσελάνης μεγιστοποιούν το αισθητικο χαμόγελο διορθώνοντας ποικίλα προβλήματα όπως δυσμορφίες, δυσχρωμίες, ασυμμετρίες, μικρά σπασίματα, ελαφρές ορθοδοντικές ανωμαλίες. Είναι πολύ λεπτές “φλούδες” από πορσελάνη που συγκολλούμε στην μπροστινή επιφάνεια πρόσθιων δοντιών με ελάχιστη ή καθόλου παρέμβαση.

Τα υλικά κατασκευής (άστριο, λευκίτης, διαπυριτικό λίθιο) είναι άριστης ποιότητας και οι όψεις πορσελάνης έχουν την ιδιότητα να μιμούνται την εμφάνιση του φυσικού δοντιού, εξασφαλίζοντας την άψογη αισθητική. Διαθέτουν άριστη βιοσυμβατότητα και χάρη στις φυσικομηχανικές τους ιδιότητες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Lumineers

Τα Lumineers είναι ένα είδος όψεων πορσελάνης, αλλά πιο λεπτές και για την τοποθέτηση δεν χρειάζεται καμιά προετοιμασία του δοντιού (τροχισμός της επιφάνειας). Ακολουθούμε την ίδια τεχνική όπως και με τις κλασικές όψεις, ενώ διαθέτουν παρόμοια φυσικομηχανικά χαρακτηριστικά και δίνουν επίσης εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Η αποκατάσταση γίνεται σε δύο ραντεβού με διαφορά μιας εβδομάδας, γιατί χρειάζεται η συνεργασία του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου. 

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε δύο ραντεβού, σε διάστημα μίας εβδομάδας. Αν όμως δεν μεσολαβήσει το οδοντοτεχνικό εργαστήριο και κατασκευάσουμε τις όψεις στην κλινική μας με ρομποτική τεχνολογία, η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες την ίδια μέρα!

Micro-chipped (μικρά κομμάτια πορσελάνης)

Πολύ μικρά κομματάκια, φλούδες όψεων πορσελάνης που αντικαθιστούν, συμπληρώνουν, αποκαθιστούν μικρές ανωμαλίες, ελλείμματα δοντιών (π.χ. κενά, σπασίματα) χωρίς τροχισμό δοντιών και επέκτασης σε όλο το δόντι (μόνο στο τμήμα, επιφάνεια που υπάρχει το πρόβλημα). Ιδιαίτερα ευαίσθητη τεχνική η πιο συντηρητική και ακολουθεί διαδικασίες όψεων πορσελάνης, στην συγκόλληση, ραντεβού κλπ.

Λευκά σφραγίσματα

Απαιτούν ελάχιστο τροχισμό δοντιών μόνο στην περιοχή της βλάβης. Χρησιμοποιούμε άριστα, πιστοποιημένα υλικά με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές. Η τεχνολογία συγκόλλησης, το υλικό και το φυσικό χρώμα των λευκών σφραγισμάτων.

Ένθετα, επένθετα, υπερεπένθετα (ρητίνης ή πορσελάνης)

Είναι κομμάτια ρητίνης ή πορσελάνης που αντικαθιστούν μόνο την επιφάνεια του δοντιού που έχει καταστραφεί, χαθεί κλπ, με ελάχιστο τροχισμό των οδοντικών ιστών. Αποτελούν σήμερα την ιδανική και πιο σύγχρονη λύση ελάχιστης επέμβασης για αποκατάσταση κατεστραμμένων δοντιών, αντικατάσταση παλιών, μεγάλων, μαύρων σφραγισμάτων (αμάλγαμα), δοντιών πολύ “αδύνατων” στα όρια απονεύρωσης (ενδοένθετα κλπ.).

Εξασφαλίζουν άριστη αισθητική, προβλεψιμότητα, εφαρμογή και αντοχή. Αφήνουμε τελείως ανέπαφη όλη τη γερή οδοντική ουσία και τροχίζουμε μόνο ελάχιστα τη σπασμένη, τερηδονισμένη, "προβληματική". Ανάλογα με την κλινική κατάσταση, το περιστατικό, το  ιστορικό και τις απαιτήσεις σας επιλέγουμε ρητίνη ή πορσελάνη. Με εργαστηριακή συμμετοχή χρειάζονται δύο επισκέψεις. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να κατασκευάσουμε την αποκατάσταση σε ένα ραντεβού και μέσα σε μία ώρα με τη ρομποτική τεχνολογία CAD/CAM CEREC.

Ενδοένθετα, επένθετα, στεφάνες

Οι αποκαταστάσεις αυτές λειτουργούν όπως οι προηγούμενες αλλά σε δόντια με πολύ εκτεταμένη βλάβη. Εκμεταλλευόμαστε τον ελάχιστο εναπομείναντα οδοντικό ιστό και με τεχνική συγκόλλησης και ρομποτικής τεχνολογίας αναπληρώνουμε και αντικαθιστούμε ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΔΟΝΤΙ, φυσικά, με αντοχή, υψηλή αισθητική, άψογη εφαρμογή και ακρίβεια. Έτσι ελαχιστοποιούμε το χρόνο θεραπείας και τις επισκέψεις, απλοποιούμε και κάνουμε πολύ πιο άνετη τη διαδικασία, μειώνουμε το κόστος αλλά και τον κίνδυνο μελλοντικών προβλημάτων. 

Έτσι π.χ. ένα πολύ κατεστραμμένο δόντι που θα χρειαζόταν για την αποκατάτασή του απονεύρωση, έναν άξονα για ανασύσταση μύλης και μία στεφάνη (θήκη), δηλαδή 7 περίπου ραντεβού (με πιθανότητα επανάληψης για διάφορους λόγους), με τη ρομποτική (Cerec) τεχνολογία μας αποκαθίσταται σε ένα ραντεβού μέσα σε μία ώρα! Και μάλιστα η αποκατάσταση γίνεται φυσικά, ανώδυνα, με άριστο αποτέλεσμα μηχανοδυναμικά και αισθητικά. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε σημαντικά το κόστος και έχουμε μια αποκατάσταση με εξαιρετική πρόγνωση!

Ολοκεραμικές στεφάνες - γέφυρες (και επί εμφυτευμάτων)

Σύγχρονα ολοκεραμικά και “υβριδικά” υλικά όπως π.χ. ζιργκόνια χρησιμοποιούνται αντί μεταλλοπορσελάνης για αύξηση αισθητικής απόδοσης των προσθέσεων. Στην απόλυτη αισθητική, φυσική-λειτουργική απόδοση συχνά συνδράμουν σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι, ολοκεραμικά εμφυτεύματα, ιστικές αναγεννητικές τεχνικές κ.ά., αλλά με επιπρόσθετο κόστος και χρόνο.

Maryland - lattice

Υψηλής αισθητικής απόδοσης γέφυρα (ολοκεραμική ή μεταλλοπορσελάνη) η οποία συγκρατείται μέσω πτερυγίων ή ενθέτων. Ελάχιστος ή καθόλου τροχισμός δοντιών σε ένα ή δύο ραντεβού και αποκατάσταση (Cerec). Συνήθως προτείνεται προσωρινή λύση, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως μόνιμη αποκατάσταση. 

Αισθητική ολικών οδοντοστοιχιών

Υλικά υψηλής ποιότητας, αντοχής και αισθητικής μπορεί να χρησιμοποιηθούν σήμερα για μία πιο αρμονική- φυσική εικόνα των οδοντοστοιχιών.

Μικρο και μάκρομορφολογία, απόδοση φυσικών θηλών και αγγείων, δόντια που μιμούνται τη φύση, μείωση πάχους πτερυγίων είναι μερικές από τις σύγχρονες επιτεύξεις στον τομέα αυτό.

Αισθητική μερικών οδοντοστοιχιών

Όπως στις ολικές οδοντοστοιχίες και επιπρόσθετα:

Διόρθωση σπασμένης πορσελάνης

Για διάφορους λόγους η πορσελάνη μπορεί να σπάσει, μερικώς ή ενίοτε ολικώς, σε θήκες, όψεις, γέφυρες και εμφυτεύματα. Η συνήθης διαδικασία της αποκατάστασης αυτών εξαλείφοντας με την άμεση επιδιόρθωση (ενδοστοματικά) των βλαβών.

Συχνά γίνεται και αποκάλυψη μετάλλου και οι ασθενείς παραπονιούνται για αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα. Η συνήθης διαδικασία αποκατάστασης των βλαβών είναι η αφαίρεση των προσθέσεων και η διόρθωσή τους στα οδοντοτεχνικά εργαστήρια. Αυτό συνεπάγεται τουλάχιστον 2-3 ραντεβού, κόστος, ενόχληση και αυξημένο κίνδυνο συμβαμάτων (π.χ. κάταγμα) στα “υποστηριζόμενα” δόντια.

Στην κλινική μας, με τεχνική απομόνωσης, μικροαποτριβής, αμμοβολής, συγκολλητικής χημικο-μηχανικής συγκράτησης (cojet), μπορούμε εντός μίας ώρας να επιδιορθώσουμε απευθείας ενδοστοματικά και την πιο μεγάλη βλάβη (π.χ. αποκάλυψη μετάλλων). Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε όλα τα δυσάρεστα μειονεκτήματα και τυχόν επιπλοκές της κλασικής ανωτέρω συμβατικής μεθόδου. 

Strass - Tattoo

Αρκετοί ασθενείς -κυρίως θηλυκού γένους- ζητούν συχνά την τοποθέτηση “strass” ή “tattoo” πάνω στα φυσικά τους δόντια, σε εμφράξεις ή στις προσθετικές τους εργασίες. Διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων, ποιότητας και μεγεθών (πολύτιμοι- ημιπολύτιμοι λίθοι π.χ Swarovski). Είναι απόλυτα συντηρητική, αβλαβής μέθοδος, χωρίς τραυματισμό των δοντιών όταν γίνεται από εκπαιδευμένους οδοντιάτρους.

favicon-new-f

Σφραγίσματα, στεφάνες και άλλες προσθετικές αποκαταστάσεις δεν μπορούν να λευκανθούν. Πριν προχωρήσουμε στη λεύκανση θα ενημερωθούμε για το ιατρικό – οδοντιατρικό σας ιστορικό και θα κάνουμε κλινική εξέταση. Αν δεν διαπιστώσουμε κάποιο πρόβλημα, θα κάνουμε καθαρισμό (αποτρύγωση) των δοντιών και θα είμαστε πια έτοιμοι για τη λεύκανση. Αν όμως διαπιστώσουμε προβλήματα όπως ουλίτιδα, τερηδόνα, κάποιο κάταγμα, διαβρώσεις κ.α, θα πρέπει πρώτα να τα θεραπεύσουμε πριν τη λεύκανση.

Είναι μια μη επεμβατική μέθοδος. Αντενδείκνυται σε εγκύους ή σε γυναίκες σε γαλουχία, άτομα κάτω των 18 ετών ή ανθρώπους που έχουν υπερβολικές προσδοκίες (πχ. δόντια σαν χιόνι).

Τηλέφωνο επικοινωνίας

Τηλέφωνο επικοινωνίας

FAX

210 6996 144

Αμπελόκηποι, 115 24

Μπέλλου Λουκά 1 & Πανόρμου

10 μέτρα από το μετρό Πανόρμου - έξοδος Λουκά Μπέλλου