Copyright ©
All rights reserved – powered by darc.ai
Κροταφογναθικές διαταραχές χαρακτηρίζονται μία ομάδα προβλημάτων που αποδίδονται στη δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης (ΚΓΔ). Μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής μας, διότι δυσχεραίνει καθημερινές λειτουργίες μας όπως τη μάσηση, κατάποση, ομιλία. Η λειτουργική αυτή άρθρωση μπορεί να υποστεί δύο είδη διαταραχών:
α) Νευρομυικές
β) Ενδοαρθρικές
Συνήθως είναι τραυματικής φύσης (οξύ ή χρόνιο τραύμα). Τα κύρια συμπτώματα είναι χρόνιος γναθοπροσωπικός πόνος και προβλήματα κίνησης της γνάθου.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
ΑΙΤΙΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΚΓΔ
Οι περισσότερες διαταραχές της κροταφογναθικής διάρθρωσης έχουν σχέση με δομική βλάβη ή μετατόπιση του διάρθριου δίσκου, φθορά ή κάταγμα κονδύλου της γνάθου, με εκφυλιστικές αλλοιώσεις πχ. οστεοαρθρίτιδα και πρόβλημα στους μύες προσώπου που ελέγχουν την κίνηση της γνάθου.
Συνήθως εμφανίζονται τα προβλήματα όταν η άρθρωση ή οι μύες που την ελέγχουν βρίσκονται κάτω από έντονη πίεση ή συνεχή φόρτιση.
Τα αίτια έχουν σχέση άμεσα με τη φυσιολογία της άρθρωσης ή με ψυχολογικής φύσης κατάσταση.
ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΚΓΔ:
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Συχνά δύσκολη λόγω ότι είναι κοινά τα συμπτώματα με άλλων παθήσεων όπως πχ. νευραλγία τριδύμου, ημικρανίες, ωτίτιδα, κ.α. Λαμβάνεται λεπτομερώς ιατρικό-οδοντιατρικό ιστορικό, κλινική εξέταση ΚΓΔ αρθρώσεων και κινήσεων των γνάθων. Συνήθως, χρειάζεται πανοραμική ή ακόμα και μαγνητική τομογραφία των αρθρώσεων αυτών.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Στόχος της θεραπείας των κροταφογναθικών διαταραχών, κροταφογναθικού συνδρόμου, είναι η ανακούφιση και απαλλαγή του ασθενούς απ’ τον πόνο, η επαναφορά της λειτουργικότητας και πλήρους κινητικότητας της άρθρωσης και η εξασφάλιση της σταθερότητας και ακεραιότητας των εμπλεκόμενων ιστών (δίσκων,συνδέσμων,οστών, μυών και δοντιών).
Είναι η παραλειτουργική (μη φυσιολογική) συνήθεια του τριξίματος ή σφιξίματος των δοντιών. Είναι αρκετά συχνό σήμερα (10-20%) στους ενήλικες και εμφανίζεται και στα παιδιά.
AITIA
Κύριο αίτιο είναι το στρες. Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται είναι:
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Ο βρυγμός διαχωρίζεται σε ημερήσιο και νυκτερινό. Ο ημερήσιος βρυγμός διαγιγνώσκεται συνήθως εύκολα από τον ασθενή, ο νυκτερινός όμως δύσκολα. Συνήθως, χρειαζόμαστε καλό οδοντιατρικό ιστορικό, κλινική εξέταση-ευρήματα δοντιών και στοματογναθικού συστήματος και συχνά ειδικών συσκευών-”μαρτύρων” παρακολούθησης-καταγραφής κινητικών διαταραχών, νευρομυικών αλλαγών και λειτουργίας (στη διάρκεια ύπνου).
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Μπορούμε να έχουμε υπερβολική αποτριβή δοντιών μέχρι και κατάγματα ή κινητικότητα αυτών.
Αν οι ασθενείς σφίγγουν τα δόντια τους, ειδικά σε περιόδους stress, ιδιαίτερα την ημέρα και το ελέγχουν δεν είναι παθολογικό. Αν όμως είναι σε μεγάλη συχνότητα και με αδυναμία ελέγχου-διόρθωσης επιβάλλεται η βοήθεια από ειδικό. Οι βρυγμομανείς παρουσιάζουν συμπτώματα συχνά πανικού, ανησυχίας, αναπνευστικές ανωμαλίες σχετιζόμενες με τον ύπνο, ενώ έχουν σχέση και με γρήγορη οδήγηση!
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Αρχικά, πρέπει να εξαλείψουμε τα αίτια πυροδότησής του πχ. Τεχνικές μείωσης stress.
Περιορισμός καφέ-αλκοόλ-καπνίσματος, αλλαγή φαρμάκων, που ενοχοποιούνται, με άλλα ίδιας ή άλλης κατηγορίας με καθοδήγηση θεράποντα ιατρού.
Η πιο συχνή θεραπεία είναι η χρήση νάρθηκα βρυγμού. Είναι μια άνετη κατασκευή, εξατομικευμένη για κάθε ασθενή, που συνήθως τοποθετείται στα άνω δόντια. Ο νάρθηκας είναι αυτός που καταπονείται από τις δυνάμεις βρυγμού και ΟΧΙ τα δόντια του ασθενούς. Συνήθως φοριέται στη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, πάντα σε περιόδους stress και θέλει έλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πρέπει να καθαρίζεται, να βουρτσίζεται και να προστατεύεται σωστά ενώ τα συμπτώματα μπορεί και να ξαναεμφανιστούν.
Είναι πιο οικονομική λύση από την ορθοδοντική και την προσθετική.
– Νάρθηκες προστασίας
Από μαλακό ή ημίσκληρο υλικό, εφαρμόζονται ολικά στη μια γνάθο μόνο και προστατεύουν τα δόντια, μειώνοντας τάσεις – δυνάμεις στην άρθρωση. Ανακουφίζονται τα συμπτώματα χωρίς θεραπευτική δράση. Έρευνες δείχνουν ότι οι σκληροί νάρθηκες (π.χ. Τύπου Michigan) παρέχουν περισσότερη σταθερότητα και ανακούφιση από τα συμπτώματα από ότι οι μαλακοί.
– Νάρθηκες θεραπειας
Ειδική κατηγορία συσκευών που τροποποιούν τη σύγκλειση ή μετακινούν τη γνάθο ρυθμίζοντας την άρθρωση σε νέα θέση! Χρειάζεται ανά τακτά διαστήματα έλεγχο και τυχόν διορθώσεις και χρησιμοποιούνται για τουλάχιστον 3-6 μήνες! Σταδιακά ελαττώνεται η χρήση τους αλλά τα συμπτώματα ενδέχεται να ξαναεμφανιστούν.
– Διόρθωση σύγκλισης – ορθοδοντική
– Χειρουργική θεραπεία κροταφογναθικής άρθρωσης
Πραγματοποιείται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και οι άλλες συντηρητικές μέθοδοι απέτυχαν να λύσουν ή να ανακουφίσουν προβλήματα / συμπτώματα.