Πρόληψη & Περιοδοντολογία

Οι περιοδοντολογικές νόσοι είναι μολύνσεις στα ούλα, οι οποίες σταδιακά μπορούν να καταστρέψουν το οστό γύρω από τα δόντια και έτσι τα δόντια ή τα εμφυτεύματα να χάσουν τη στήριξή τους. Παγκοσμίως σήμερα η περιοδοντική νόσος θεωρείται μετά τις καρδιακές νόσους και το σακχαρώδη διαβήτη η πιο ύπουλη ασθένεια του σύγχρονου ανθρώπου.

Σε γενικό σύνολο άνω των 35 ετών, η απώλεια δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας και φλεγμονών των ούλων είναι μεγαλύτερη από άλλες αιτίες όπως π.χ. η τερηδόνα.

Τρεις στους τέσσερις ενήλικες σήμερα προσβάλλονται, σε κάποιο βαθμό από περιοδοντίτιδα.

Βασική αιτία είναι τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας  που προσβάλλουν τους μαλακούς και σκληρούς ιστούς του στόματος (ούλα, δόντια, οστό).

Η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, οι κακές διατροφικές συνήθειες, οι παραλειτουργικές έξεις (π.χ. βρυγμός), η κακή στοματική υγιεινή, η απουσία ελέγχου και πρόληψης, οι κακές προσθετικές αποκαταστάσεις ή η απουσία σημαντικών επανορθωτικών εργασιών στο στόμα είναι παράγοντες που άμεσα ή έμμεσα επιταχύνουν και επιδεινώνουν την υπάρχουσα ή προδιαθεσιακή περιοδοντική κατάσταση.

Επίσης, ο διαβήτης, το άγχος, κάποιες φαρμακευτικές αγωγές, η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή μπορεί να συντελέσουν στην εξέλιξή της.

Περιεμφυτευματίτιδα είναι η αντίστοιχη περιοδοντίτιδα, αλλά γύρω από τα εμφυτεύματα. Μπορεί να ξεκινήσει από μια απλή φλεγμονή, αλλά αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να καταλήξει μέχρι και στην απώλεια του εμφυτεύματος.

Πρόληψη

Στοματική Υγιεινή

Η πρόληψη, η σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή και οι περιοδικές συστηματικές επισκέψεις και ο καθαρισμός στον οδοντίατρο εγγυώνται τη στοματική μας υγεία σε βάθος χρόνου.

Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο. Η συνολική υγεία και η λειτουργικότητα του στόματός μας εξαρτώνται άμεσα από την υγεία των ούλων και του οστού γύρω από τα δόντια.

Ακόμη και αισθητικά, τα ούλα (με ή χωρίς το οστό) αποτελούν ό,τι και μια όμορφη κορνίζα σε έναν ωραίο πίνακα ή φωτογραφία. Με άλλα λόγια, το όμορφο και συμμετρικό χαμόγελο υπάρχει μόνο εάν και τα ούλα (η “κορνίζα” δηλαδή) που περιστοιχίζουν τα δόντια είναι υγιή και έχουν το φυσικό τους ροζ χρώμα με ομοιόμορφο πάχος, δομή και αρχιτεκτονική.

Το υγιές περιοδόντιο είναι βασική προϋπόθεση πριν την έναρξη οποιασδήποτε προσθετικής ή επανορθωτικής εργασίας (ακόμη και απλή έμφραξη). Διαφορετικά, η μακροβιότητα οποιασδήποτε εργασίας είναι μη προβλέψιμη!

Μέθοδοι στοματικής υγιεινής και αποφυγή νόσων ούλων-οστού

Πώς βουρτσίζουμε ΣΩΣΤΑ

Χρησιμοποιούμε μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα. Ξεκινάμε το βούρτσισμα από τη μία γνάθο από πίσω προς τα εμπρός και τελειώνοντας προχωράμε στην άλλη, ώστε να μην ξεχάσουμε κάποιο δόντι. Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα με κλίση 45 μοίρες σε κάθε δόντι, στα όρια δοντιού-ούλου και κάνουμε 5-6 μικρές κυκλικές κινήσεις απομακρύνοντάς την στο τέλος προς τα κάτω αν πρόκειται για την άνω γνάθο και προς τα πάνω αν πρόκειται για την κάτω γνάθο.

Το ίδιο κάνουμε και από την έσω πλευρά των δοντιών (υπερώια, γλωσσικά). Καθαρίζουμε και τη μασητική επιφάνεια των δοντιών, κάνοντας μικρές παλινδρομικές κινήσεις, και τέλος τη γλώσσα. Η διαδικασία αυτή πρέπει να διαρκεί περίπου 5 λεπτά.

Πώς χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια

Για μια ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τόσο το οδοντικό νήμα όσο και μεσοδόντια βουρτσάκια, ώστε να απομακρύνονται τυχόν υπολείμματα τροφών και μικροβιακή πλάκα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φλεγμονές της περιοχής. Είναι απαραίτητη η χρήση τους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα μετά το βραδινό βούρτσισμα κυρίως.

Οδοντικό νήμα: Κόβουμε αρχικά το νήμα (περίπου 50 εκατοστά) και το τυλίγουμε από τις δύο άκρες του στους δύο δείκτες των χεριών μας, ώστε να το συγκρατούμε καλά. Ξεκινάμε πάλι από τη μία γνάθο (άνω ή κάτω) και κρατώντας το νήμα, το τοποθετούμε ανάμεσα στο δόντι και το ούλο απαλά, πιέζοντάς το μέχρι να φτάσει στη βάση του δοντιού και να συναντήσουμε αντίσταση. Το νήμα, ουσιαστικά, πρέπει να αγκαλιάζει το δόντι σε εκείνο το σημείο σαν να σχηματίζει το γράμμα C. Στη συνέχεια, τραβάμε προς τα έξω. Πραγματοποιούμε τη διαδικασία αυτή και από τις δύο πλευρές του δοντιού (εγγύς, άπω). Κατά τη διάρκεια της χρήσης του νήματος τυλίγουμε από τη χρησιμοποιημένη πλευρά και ξετυλίγουμε από την αχρησιμοποίητη. Το ίδιο κάνουμε στη συνέχεια και στην άλλη γνάθο.

Μεσοδόντια βουρτσάκια: Υπάρχουν διάφορα μεγέθη ανάλογα με την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στα δόντια. Το κατάλληλο μέγεθος μπορεί να επιλεχθεί με τη βοήθεια του οδοντιάτρου. Η χρήση τους είναι απλή. Το μόνο που απαιτείται είναι η τοποθέτηση τους από την έξω πλευρά των δοντιών, κατευθύνοντάς τα προς το κάθε μεσοδόντιο διάστημα, έως ότου βγουν από τη γλωσσική/υπερώια πλευρά. Κάνουμε 3-4 οριζόντιες κινήσεις στο βουρτσάκι και τελειώνοντας προχωράμε στα επόμενα μεσοδόντια διαστήματα.

Καθαρισμός δοντιών (αποτρύγωση)

Με τον καθαρισμό των δοντιών (αποτρύγωση) καθαρίζουμε, εξαλείφουμε την πέτρα (τρυγία) απ’ όλες τις επιφάνειες των δοντιών, αλλά και των προσθετικών εργασιών, αν υπάρχουν (με ειδικά εργαλεία, ξέστρα για αποφυγή βλάβης στις εργασίες αυτές). Έλεγχος και καθαρισμός γίνεται από 1 έως 4 φορές το χρόνο, ανάλογα τη βαρύτητα και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Στη κλινική μας, ειδικευμένοι οδοντίατροι, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας (πχ. υπέρηχοι, σοδοβολή κ.α.) και με τη βοήθεια μικροσκοπικής οδοντιατρικής (μεγεθυντικοί φακοί, μικροσκόπιο) εξαλείφουν οποιοδήποτε μικροβιακό ”φιλμ”, και χρωστικές χαρίζοντας όμορφο, καθαρό χαμόγελο και υγιή ούλα.

Σοδοβολή: απομάκρυνση χρωστικών

Τεχνική με αμμοβολή ειδικής, εύγευστης σόδας για απομάκρυνση χρωστικών (π.χ. μελανίνης, από καπνό, καφέ κ.α.) σε άτομα που καπνίζουν πολύ ή σχηματίζουν μαύρα στίγματα και γραμμές (λόγω μελανίνης) στις παρυφές ούλων-δοντιών κλπ. Χρησιμοποιείται λόγω του ότι αυτές οι χρωστικές δύσκολα απομακρύνονται με χρήση μόνο υπερήχων ή ξέστρων.

Χαρίζει αίσθηση καθαριότητας και υγείας στον ασθενή, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια.

Αν παραμεληθεί ο καθαρισμός των δοντιών, οι φλεγμονές και τα μικρόβια μπορούν να επεκταθούν, να εισχωρήσουν βαθύτερα στους ιστούς και να προσβάλουν τους γύρω ιστούς (περιοδόντιο). Έτσι δημιουργείται είτε εντοπισμένη ουλίτιδα (σε μερικά σημεία του στόματος και δοντιών) ή γενικευμένη χρόνια ουλίτιδα (σε ολόκληρο το στόμα).

Υφίζηση ούλων-αποκάλυψη ρίζας

Η αποκάλυψη της ρίζας των δοντιών, συνοδεία υφίζησης των ούλων, δεν επιφέρει μόνο αισθητικά προβλήματα, άγχος και αρνητική ψυχολογία στους ασθενείς, αλλά συχνά συνοδεύεται και από λειτουργικά και άλλα προβλήματα (π.χ. ευαισθησία-πόνου, παγίδευση τροφών κλπ).

Οι αιτίες είναι ποικίλες π.χ. από απλό τραυματισμό των ούλων λόγω λάθος βουρτσίσματος (σκληρή οδοντόβουρτσα, λάθος κινήσεις κλπ), συσσώρευσης μικροβιακής πλάκας, συγκλεισιακού τραύματος, περιοδοντίτιδας κ.ά.) Η θεραπεία μπορεί να είναι απλή όπως βελτίωση στοματικής υγιεινής (σε απλά περιστατικά η επαναφορά ούλων και αισθητικής) έως ποικίλες μέθοδοι χειρουργικής και ανάπλασης-πλαστικής της περιοχής αυτής με άριστα αποτελέσματα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας

Τηλέφωνο επικοινωνίας

FAX

210 6996 144

Αμπελόκηποι, 115 24

Μπέλλου Λουκά 1 & Πανόρμου

10 μέτρα από το μετρό Πανόρμου - έξοδος Λουκά Μπέλλου